Η τρέχουσα αντίληψη για την πρόληψη, ξεκινώντας από το βασικό και καθ’ όλα θεμιτό αίτημα του «κάλλιον το προλαμβάνειν ή του θεραπεύειν», εξασκείται κι αυτή στα πλαίσια της κρατούσας αστικής αντίληψης για την υγεία και έχει επομένως ανάλογες αδυναμίες.
Α. Μεταθέτει τις ευθύνες για την αρρώστια από την άρχουσα τάξη και το κράτος που διαμορφώνουν τις συνθήκες, στο άτομο. Κι αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους: π.χ. οι εργάτες φταίνε αποκλειστικά γιατί δεν εφαρμόζουν τους κανόνες ασφαλείας, ο μέσος άνθρωπος γιατί καπνίζει, τρώει λίπη, παχαίνει, δεν ασκείται, πίνει οινοπνευματώδη, ο οδηγός γιατί δεν φοράει ζώνη ασφαλείας ή κράνος (και πληρώνει πρόστιμο γι’ αυτό) κ.λπ.
Β. Παρεμβαίνει άμεσα στη διαμόρφωση των χώρων κατοικίας, δουλειάς, διασκέδασης, όπως και στο ευρύτερο περιβάλλον της πόλης ή της φύσης με το πρόσχημα της τήρησης των κανόνων υγιεινής.
Γ. Δημιουργεί ένα ολόκληρο κύκλωμα παραγωγής και κατανάλωσης ειδών διορθωτικών του περιβάλλοντος και της υγείας σε ατομικό ή κοινωνικό επίπεδο, που βλάπτεται ακριβώς από την προηγούμενη ανθρώπινη παρέμβαση.
Δ. Καθορίζει ένα πρότυπο συγκεκριμένης κοινωνικής συμπεριφοράς και αισθητικής, που προβάλλεται στην κοινωνία με το ακαταμάχητο επιχείρημα της προάσπισης της υγείας.
Ε. Δημιουργεί μέσω των προληπτικών εξετάσεων στρατιές υποψήφιων αρρώστων που αρχίζουν ξαφνικά να έχουν «ανάγκη» ιατρικής φροντίδας.
Για ανάγνωση όλου του κειμένου εδώ: https://antifacommunity.gr/wp-content/uploads/2022/02/piazza-memoria-08_website.pdf