Ο αγώνας των υγειονομικών κατά της Υποχρεωτικότητας- Επιτεύγματα και προοπτικές

Την Παρασκευή 10/3/23 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – συνάντηση με θέμα “Ο αγώνας των υγειονομικών κατά της Υποχρεωτικότητας- Επιτεύγματα και προοπτικές”. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Σωματείο Υγειονομικών για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία (ΣΥΔΕ), η Δράση για την Ελευθερία και τα Δικαιώματα και η Κίνηση Εκπαιδευτικών ΜΑΖΙ. Στη συζήτηση συμμετείχαν και συλλογικότητες που στήριξαν τον αγώνα κατά της υποχρεωτικότητας και υπέρ της Δημοκρατίας: Η κίνηση “Δρόμοι για την Ελευθερία” η ομάδα World freedom Αlliance Greece , η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι Σκεπτόμενοι Γονείς και Ενεργοί Πολίτες ,το Σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ ,και η Πρωτοβουλία Δράσης ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα κατασταλτικά μέτρα .

Από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων εξήχθησαν συνοπτικά τα εξής συμπεράσματα:
1. Ο κόσμος της εργασίας και η ευρύτερη κοινωνία δέχεται συντονισμένη επίθεση από παράγοντες του εγχώριου και διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου με στόχο την πλήρη αποκρατικοποίηση και ρευστοποίηση πυλώνων εγγυώμενων βασικά κοινωνικά αγαθά όπως είναι η διατροφή, η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η ενέργεια, το νερό, η στέγη, οι μεταφορές και η επικοινωνία.
2. Την ατζέντα της εμπορευματοποίησης των βασικών κοινωνικών αγαθών προωθεί την τελευταία μνημονιακή δωδεκαετία με ταχύτατους ρυθμούς σύσσωμο το πολιτικό κοινοβουλευτικό σύστημα το οποίο σε ρόλο μεσολαβητή και διεκπεραιωτή και με τη καθοριστική συμβολή των μέσων μαζικής ενημέρωσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
3. Η προώθηση αυτής της ατζέντας προϋποθέτει την κατάργηση θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών και θέτει τέλος σε αυτό που παραδοσιακά αποκαλούμε αστική δημοκρατία, δρομολογώντας τη μετάβαση προς έναν κοινοβουλευτικού για την ώρα τύπου, νεοφιλελεύθερο καθεστωτικό ολοκληρωτισμό.
4. Οι μέθοδοι καταστολής που χρησιμοποιούνται προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η μετάβαση χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις είναι πρωτοφανείς στα χρονικά και προσανατολίζονται μεταξύ άλλων στην αδρανοποίηση της κοινωνίας μέσω διασποράς σεναρίων τρόμου – μέρος των οποίων αποτελεί η εργαλειοποίηση της νόσου COVID 19 – καθώς και στον πλήρη ψηφιακό έλεγχο των πολιτών.
5. Το παραπάνω μοτίβο έχει υπερεθνικές διαστάσεις στα πλαίσια διεξαγωγής ενός άτυπου παγκόσμιου πολέμου και μιας προσπάθειας του δυτικού πρωτίστως κόσμου να εξυπηρετήσει τη διεύρυνση του πεδίου επιχειρήσεων και ελέγχου του ΝΑΤΟ.
Περαιτέρω επισημάνθηκε από τους ομιλητές η αδυναμία μεγάλου μέρους του εργασιακού κόσμου να διακρίνει αυτούς του συσχετισμούς καθώς και η ανάγκη ενημέρωσης και συντονισμένης δράσης εντός των εργασιακών χώρων προκειμένου να διαφύγουν οι συνάδελφοι από την στενή συντεχνιακή οπτική και να προκύψει συσπείρωση όλων των πληττόμενων κλάδων και της κοινωνίας, βήμα που θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας προκειμένου να υπάρξει μια προοπτική αποτροπής των ως άνω σεναρίων, σχεδιασμών και μεθοδεύσεων.
Ως προς αυτό το τελευταίο αναγνωρίστηκε από όλους τους ομιλητές ο ρόλος του ΣΥΔΕ, ως ενός πρότυπου σωματείου που εξ αρχής υπερέβη τα στενά πλαίσια των αυστηρά κλαδικών διεκδικήσεων και με την έντονα κινηματική του δράση επιχείρησε να αφυπνίσει την κοινωνία θέτοντας ευρύτερα ζητήματα πολιτικής ηθικής.
Η πολύ γόνιμη αυτή συζήτηση έκλεισε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμμετεχόντων για συντονισμό των δράσεων και χάραξη κοινής στρατηγικής αγώνα.
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.