Οι συνεχείς μεταλλάξεις της πολιτικής της απαξίωσης: από τα υγειονομικά στα ενεργειακά λοκντάουν

Αναδημοσίευση από τη συνέλευση ενάντια στη βιοεξουσία και την κλεισούρα

Οι συνεχείς μεταλλάξεις της πολιτικής της απαξίωσης: από τα υγειονομικά στα ενεργειακά λοκντάουν

Λέγαμε σε πρόσφατο ποστ μας ότι η κεντρικά οργανωμένη πολιτική απαξίωσης, μέσω της γενικευμένης χρήσης «υγειονομικών τεχνολογιών», αποδείχτηκε αντιφατική και ως εκ τούτου ανεπαρκής για το κεφάλαιο και το κράτος του. Και ότι η πολιτική αυτή, αναγκαία ως μέσο (πρόσκαιρης) καθυστέρησης της εκδήλωσης της βαθύτερης κρίσης αναπαραγωγής της σχέσης-κεφάλαιο που μαίνεται 50 χρόνια τώρα, θα έπρεπε να συνεχιστεί με άλλα εργαλεία, όπως αυτό της «ενεργειακής κρίσης/κρίσης πληθωρισμού».

Αν τα λοκντάουν και η πολιτική του υποχρεωτικού/μαζικού/καθολικού εμβολιασμού και των πιστοποιητικών συνέβαλαν τα μέγιστα στην κανονικοποίηση μιας συνθήκης όπου η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης στον αστεακό χώρο και «ελεύθερης» εκμίσθωσης της εργασιακής δύναμης συνδέθηκε άμεσα με την υποταγή στην εκάστοτε (φόρα μάσκα, πλύνε χέρια, κλείσου σπίτι, κράτα αποστάσεις, σούταρε εμβόλιο, σούταρε κι άλλο ένα κλπ) κρατική (βιο)πολιτική, οι δυνατότητες περαιτέρω ελέγχου και συμπίεσης των κοινωνικών αναγκών, δηλαδή οι δυνατότητες από-τα-πάνω απαξίωσης της (κοινωνικοποιημένης) εργασιακής δύναμης, δεν έχουν στερέψει.  

Και αν η «υπεύθυνη» κοινωνικά στάση αφορά τη «συνετή» οικιακή κατανάλωση ρεύματος, ύστερα από τη «συνετή» κατανάλωση πειραματικών βιοτεχνολογικών εμπορευμάτων, πόσα κιλοβατώρες «κοινωνικής υπευθυνότητας» άραγε συσσωρεύονται με την εξοικονόμηση ρεύματος/θέρμανσης σε μαζικούς χώρους, όπως... σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία; 

Αναφορικά με τα νοσοκομεία ειδικά, το κείμενο διαμαρτυρίας του σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ηρακλείου είναι άκρως διαφωτιστικό για το πώς ακριβώς σκοπεύει το κράτος να εφαρμόσει το ενεργειακό λοκντάουν στα (μετά από 10 χρόνια υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, απόρροιες της πολιτικής απαξίωσης, plus 2 χρόνια κρατικής διαχείρισης της πανδημίας) εξαθλιωμένα νοσοκομεία της χώρας. http://somateiopagni.blogspot.com/2022/10/blog-post.html?m=1. 

Κατά διαταγή του διοικητή-μανατζαρέου καλοριφέρ, κλιματιστικά και φωτισμός σε διαδρόμους, μπαλκόνια και κλινικές θα παραμένουν κλειστά για ένα δεκάωρο, από το πρωί στις 8 μέχρι το απόγευμα στις 6. Έτσι, ώστε για όσους ασθενείς βρεθεί εν τέλει, για παράδειγμα, αναισθησιολόγος να κάνουν το χειρουργείο τους (δεν ξέρουμε τι ακριβώς παίζει στο Ηράκλειο, αλλά στο Παίδων-Αγία Σοφία, όπως και σε πολλά ακόμα νοσοκομεία της χώρας,  ειδικά οι αναισθησιολόγοι είναι είδος που σπανίζει, αφού έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ είτε για χώρες του εξωτερικού είτε για τον ιδιωτικό τομέα) και όσους, αφού χειρουργηθούν, καταφέρουν να γλιτώσουν την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που μεταφέρει από τη μια κλινική στην άλλη το ανεπαρκέστατο ιατρικό προσωπικό μπορούν ελεύθερα να τα τεζάρουν από… ξεπάγιασμα ή πτώση ή λάθος φάρμακο και πολλά άλλα τραγικά που εύκολα μπορούν να συμβούν εν μέσω …συσκότισης.  

Κατά τα  άλλα οι εμβολιομανείς το πρόβλημα που εντοπίζουν στο ΕΣΥ, ανησυχώντας -για τι άλλο; παρά- για τη διασπορά, είναι ότι καταργήθηκαν οι κλινικές κόβιντ για όσους ασυμπτωματικούς εισάγονται με ανακοπή, με τραυματισμό από τροχαίο ή εγκεφαλικό κλπ. και θα νοσηλεύονται πλέον στην κλινική που αντιστοιχεί στην περίπτωσή τους. 

Η νέα μορφή ορθολογικής εξοικονόμησης του κοινωνικού πλούτου έρχεται να προστεθεί στην επιτευχθείσα εξοικονόμηση κοινωνικών πόρων (υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου, φυσικά) που προσέφερε το αναποτελεσματικό εμβόλιο –θα επιμείνει άραγε να χειροκροτεί την νέα έκφανση ορθολογικότητας η φιλοπρόοδος αριστερά και αντιεξουσία του φιλοεμβολιαστικού τόξου;   

Ειδικά στα πανεπιστήμια η «εξοικονόμηση ρεύματος» αποτελεί τον δούρειο ίππο για να εφαρμοστεί το μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δίχως την αστυνομία: όπως η τηλεκπαίδευση –στην οποία το όποιο φοιτητικό κίνημα συναίνεσε άνευ όρων– ή η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9μμ εκκένωσαν σε χρόνο dt τα πανεπιστήμια, έτσι και το κρατικό blackout, αφότου λήξουν τα μαθήματα, θα καθιστά τους χώρους των πανεπιστημίων σκοτεινές no man’s lands. Ούτε τουρνικέ, ούτε μπάτσοι -και κάτσε εσύ άμα θες στο στέκι σου με κεριά...  Υπάρχει πιο αποτελεσματικό μέσο λοκ-άουτ στην τωρινή συνθήκη από αυτό;   

Κατά τα άλλα διαγράφηκαν, μάθαμε, τα πρόστιμα σε όσες, άνω των 60, δεν έσπευσαν να εμβολιαστούν με το τρίτο (τζούφιο) εμβόλιο εντός της χρονικής διορίας που έθεσε η κυβέρνηση (αλλά το έκαναν πιο μετά) –τα άλλα, για το σπάσιμο της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και για όσες, άνω των 60, δεν έκαναν ποτέ το εμβόλιο έχουν παραμείνει.  

Το πανό της φωτογραφίας έχει αναρτηθεί στη Νομική Σχολή, στην οποία γίνονται 2 φορές την εβδομάδα μικροφωνικές παρεμβάσεις ενάντια στην οππι και το ενεργειακό λοκντάουν και γράφει:

Ούτε υγειονομική ούτε πανεπιστημιακή αστυνομία 

Ούτε σεκιούριτι ούτε ενεργειακά λοκντάουν 

Ενάντια στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο των περικοπών 

Κοινότητες αγώνα & προλεταριακή αντι-γνώση 

Συνέλευση ενάντια στη βιοεξουσία & την κλεισούρα (από το ΑΚΝ)