ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Από το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας καθώς και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο στα σημεία διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου.

Ακολουθεί ο πρόλογος, του Κύκλου Σύνταξης, για αυτήν την έκδοση:

«Πως θα κάνουμε τους ανθρώπους να επιλέξουν ελεύθερα αυτό που πολύ θέλουμε εμείς να κάνουμε;» Αυτό είναι το θεμελιώδες ερώτημα, που θέτουν οι επαΐοντες της διακυβέρνησης, αναζητώντας τις λύσεις που προσφέρει η επιστήμη της συμπεριφορικής και οι εκλεκτοί της εκπρόσωποι.
Η Ειδική Ομάδα Συμπεριφορικής Επιστήμης και Πρόληψης Νοσημάτων της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας και ειδικότερα η Δρ Τρέισι Έπτον, εξέδωσαν ειδικές οδηγίες για την ώθηση του πληθυσμού στον εμβολιασμό: «Εάν προσεγγίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού μέσω της συμπεριφορικής επιστήμης, γνωρίζουμε ότι η ικανότητα των ανθρώπων να εφαρμόσουν τη συμπεριφορά, οι ευκαιρίες να ενεργοποιήσουν τη συμπεριφορά και το κίνητρο για την εκτέλεση της συμπεριφοράς παίζουν ρόλο στην αποδοχή του εμβολιασμού».
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το επιστημονικό μάνατζμεντ, όπου, όπως διαφημίζεται, «απαιτείται ελάχιστη πειθαρχία, δεν είναι σκλαβιά, είναι καλοσύνη, είναι εκπαίδευση». Η αποτελεσματικότητα, όμως, των υποδείξεων για «ελεύθερη επιλογή», η μέθοδος της «ώθησης» και, δεν είναι παράδοξο, δεν μπορεί παρά να ελέγχονται συνεχώς, ολοένα και πιο ασφυκτικά, αφού δεν προβλέπονται «παρεκκλίσεις» και «ατέλειες».
Τον Ιούλιο του 2021, η Γαλλική Γερουσία, ενθουσιασμένη από τα αποτελέσματα του κινέζικου κυβερνητικού μοντέλου, σε μια σχετική έκθεση για την χρήση ψηφιακών εργαλείων στην εποχή των διαδοχικών «κρίσεων» κατέγραφε τόσο το μέγεθος της ευκαιρίας όσο και τις προθέσεις του γαλλικού κράτους: «η αποδοτικότητα [των ψηφιακών εργαλείων] είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον παρεισδυτικό χαρακτήρα τους […] Εν ολίγοις, στις πιο ακραίες καταστάσεις κρίσης τα ψηφιακά εργαλεία θα μπορούσαν να επιτρέψουν να ασκηθεί αποτελεσματικός και ενδελεχής έλεγχος, σε πραγματικό χρόνο, ως προς το αν ο πληθυσμός τηρεί τους περιορισμούς, ο όποιος έλεγχος θα συνοδεύεται, αν κριθεί αναγκαίο, από αποτρεπτικές κυρώσεις και θα βασίζεται στην εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων με την ολοένα και συχνότερη επίκληση λόγων εξαίρεσης».
Οι «κρίσεις» αλληλοδιαδέχονται η μια την άλλη, το μέχρι πρότινος «οικείo» αποτελεί δια παντός ένα μακρινό παρελθόν, οι «νέες κανονικότητες» αλληλοδιαδέχονται και εκείνες η μια την άλλη, με το παραζαλισμένο παγκόσμιο κοινό να παρακολουθεί άναυδο την συνέχεια.
Τίποτα δεν είναι προβλέψιμο, παρά η ανάγκη για προσαρμογή. «Ο κόσμος πρέπει να προσαρμοστεί στο γεγονός ότι ο πόλεμος αυτός μπορεί να διαρκέσει χρόνια», δήλωσε πριν λίγες ημέρες η γερμανίδα υπουργός εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προετοιμάζοντας τους Γερμανούς, αλλά και όλη την Ευρώπη, για έναν υβριδικό ρωσικό πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία. «Τέλος η αφθονία και η ανεμελιά», προειδοποιεί και ο Μακρόν: «Η στιγμή που ζούμε μπορεί να μοιάζει διαρθρωμένη από μια σειρά σοβαρών κρίσεων (…) και θα μπορούσαν μερικοί να θεωρήσουν ότι η μοίρα μας είναι να διαχειριζόμαστε αιωνίως κρίσεις ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πιστεύω από την πλευρά μου πως αυτό που ζούμε είναι μάλλον της τάξης μιας μεγάλης ανατροπής ή μιας μεγάλης αναστάτωσης», δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των υπουργών, η οποία κατ’ εξαίρεση (sic!!!) αναμεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.
Τα φώτα στις απαστράπτουσες ευρωπαϊκές πόλεις ανακοινώνεται ότι θα σβήσουν ή τουλάχιστον θα χαμηλώσουν, συμβολίζοντας την χαμένη λάμψη της Δύσης, που σκοτεινιάζει ολοένα και περισσότερο όσο αναδύεται η θαυμαστή καινούργια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος και που πλανήτη, αυτοί οι ίδιοι οι καταστροφείς του. Και όχι δεν ξεκίνησαν όλα τώρα. Το 1950, ο Νόρμπερτ Βίνερ έγραφε στο Κυβερνητική και κοινωνία: «Τροποποιήσαμε το περιβάλλον μας τόσο ριζικά, που τώρα πρέπει να τροποποιήσουμε τους εαυτούς μας για να επιβιώσουμε σ’ αυτό το καινούργιο περιβάλλον».
Ο μεγάλος εγκλεισμός, δεν τελείωσε, μάλλον το σχέδιο μόλις αρχίζει να εξελίσσεται. Το απρόσιτο περιβάλλον είναι το καινούργιο «περιβάλλον», που διατίθεται για τις ανθρώπινες κοινωνίες, που θα περιορίζονται ολοένα και περισσότερο στο ψηφιακό. Η διαίρεση σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους έχει βαθύτερους λόγους και συνέπειες. Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες μάζες των εργατών καθίστανται σταδιακά περιττές, τα διαπιστευτήρια της παραίτησής τους από κάθε αντίσταση της εποχή της «πανδημίας» μοιάζουν, μέχρι νεωτέρας, να κρίνονται άκρως ικανοποιητικά από την εξουσία.
Και όμως, το «ασύμμετρο» κυριαρχικό σχέδιο, μπορεί να προκαλέσει «ασύμμετρες» κοινωνικές αντιδράσεις. Η ησυχία πριν την καταιγίδα είναι, συνήθως, η μεγαλύτερη ένδειξη…

Σεπτέμβριος 2022

Τα θέματα αυτού του φύλλου:

–Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό: Ο Έβρος και το αποκρουστικότερο πρόσωπο της εξουσίας. -Η συμμόρφωση στα «παρανοϊκά» υγειονομικά μέτρα και τα «θεμελιώδη» δικαιώματα της «μεσαίας τάξης»… -Περί χαμένης τιμής της δημοκρατίας στην εποχή του τέλους της αφθονίας… -30.000 ένοπλοι Γάλλοι έφεδροι πολίτες στους δρόμους το φθινόπωρο για την καταστολή των κοινωνικών ταραχών.

–ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ: Ο ιστός της Αράχνης Γιγαντώνεται.

–ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ: Μια συνοπτική παρουσίαση της αγοροπωλησίας της πλατείας Εξαρχείων.

–ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ- ΚΑΛΠΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

–Ερρίκο Μαλατέστα: Λίγη Θεωρία (Un peu de théorie).

–Βιβλιοδιαδρομές: ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ

– Μικρά και Μεγάλα: Το κοινωνικό, το ατομικό σώμα και οι χώροι που σχετίζονται υπό τον έλεγχο της εξουσίας. – Φάτε τους εξουσιαστές και όχι έντομα! (για το καλό του πλανήτη).

–Ακόμη μια εκπαιδευτική χρονιά ξεκινά…