ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Καλησπέρα! 

Σας καλωσορίζουμε στη συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης, σε ανεσταλμένους υγειονομικούς και μη, ενάντια σε κρατικές υποχρεωτικότητες, πιστοποιήσεις φρονημάτων, διαχωρισμούς, επιτήρηση, πρόστιμα, αναστολές και απολύσεις. 

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αποφασίστηκε να γίνει η συναυλία στον συγκεκριμένο εσωτερικό χώρο του Γεωπονικού.

Η συναυλία διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία ενάντια στο υγειονομικό απαρτχάϊντ και τους Μουσικούς ενάντια σε αποκλεισμούς.

Στην Πρωτοβουλία ενάντια στο υγειονομικό απαρτχάϊντ συμμετέχουν οι ομάδες: Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση, Λέσχη Ανειδίκευτων, Συνέλευση ενάντια στη βιοεξουσία & την κλεισούρα, Συσπείρωση Αναρχικών και Κόντρα Δυστόπια. Συμμετέχουν επίσης άτομα που προέρχονται από τον Α/Α χώρο και το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα. 

Τον περασμένο Σεπτέμβρη οι συγκεκριμένες συλλογικότητες και άτομα, που συμφωνούμε ότι οι εγκλεισμοί, οι περιορισμοί κυκλοφορίας, η απαγόρευση πολιτικών συγκεντρώσεων, οι απολύσεις, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και η πρωτόγνωρη ιστορικά καταπάτηση δικαιωμάτων, δεν έχουν χαρακτήρα υγειονομικό, αλλά πειθάρχησης στις ανάγκες της νέας κανονικότητας, που επιβάλλουν η αναδιάρθρωση του κεφαλαίου, το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης και η βίαιη αλλαγή παραδείγματος, συναντηθήκαμε και συγκροτήσαμε την Πρωτοβουλία ενάντια στο Υγειονομικό Απαρτχάιντ. Στόχος μας ήταν, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι από κοινού, να αγωνιστούμε ενάντια στις κρατικές υποχρεωτικότητες, τις πιστοποιήσεις υγειονομικών φρονημάτων, τους διαχωρισμούς, τα ταπεινωτικά δήθεν «προνόμια», την επιτήρηση, τα πρόστιμα, τις αναστολές και τις απολύσεις με υγειονομικό πρόσημο.

Διαπιστώνοντας ότι το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης απέναντι στους πρωτόγνωρους καταναγκασμούς και τις καταπατήσεις δικαιωμάτων μονοπωλείτο από πατριώτες με ελληνικές σημαίες, οργανωμένους σε κομμάτια της ακροδεξιάς, θεωρήσαμε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη μια οργανωμένη, δημόσια, δυναμική αντίδραση στον  υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα πιστοποιητικά, στην οποία θα αποτυπώνεται ρητά η ανταγωνιστική άποψη και ερμηνεία των εξελίξεων, από τη σκοπιά της  κριτικής στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση και τον ρόλο της τεχνοεπιστήμης.  Έτσι, βγήκαμε σε μια πρώτη πορεία τον περασμένο Οκτώβριο που συσπείρωσε εκατοντάδες ανθρώπους. Στη συνέχεια, το Νοέμβριο έγινε διήμερο εκδηλώσεων, συζητήσεων και προβολών με συμμετοχή επίσης εκατοντάδων ατόμων. Τον Δεκέμβρη καλέσαμε σε κεντρική συγκέντρωση και τον Γενάρη ακολούθησε μια δεύτερη πορεία, με μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου από την προηγούμενη. Επίσης, η Πρωτοβουλία, όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε διάφορες παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους (νοσοκομεία, θέατρα) και συμμετείχε με τον λόγο της και σε άλλες πορείες. 

Στην παρούσα φάση η κρατική επέλαση αφορά στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στη βιομηχανία της υγείας. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν απολυθεί ή τεθεί σε αναστολή εκατοντάδες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα λόγω της άρνησής τους να υποβληθούν σε υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις. 

Στον δημόσιο τομέα και ειδικά στον τομέα της υγείας, 7.500 εργαζόμενοι/ες τελούν από την 1η του Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα σε αναστολή εργασίας -χωρίς μισθό και ένσημα- γιατί δεν επέλεξαν να εμβολιαστούν. Εν τω μεταξύ, όσοι από αυτούς ήταν με σύμβαση, έχουν ήδη απολυθεί. Το τελεσίγραφο από τον υπουργό υγείας λήγει στις 31/3 για τους εναπομείναντες εργαζομένους σε αναστολή (σε αριθμό περίπου 4.700) και όποιος δεν έχει εμβολιαστεί έως τότε, θα απολυθεί. Το κράτος ξεφορτώνεται κάποιους από τους «ήρωες του πολέμου έναντι του αόρατου εχθρού», τα στάδια θεραπείας και περίθαλψης μεταξύ ντεπόν και ΜΕΘ καταργούνται, τα μονοθεματικά νοσοκομεία εδώ και 2 χρόνια διώχνουν τον κόσμο στις ιδιωτικές υπηρεσίες, προλειαίνοντας το έδαφος για συγχωνεύσεις-διάλυση υποδομών, περαιτέρω μειώσεις προσωπικού και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Το σύστημα υγείας και ασφάλισης, λοιπόν, αναδιαρθρώνεται και μαζί του αναδιαρθρώνονται οι εργασιακές σχέσεις συνολικά∙ ήδη προαναγγέλλεται ο εμβολιασμός ως τυπικό προσόν για το ΕΣΥ, πράγμα που εφαρμόζεται εδώ και περίπου έναν χρόνο άτυπα και κατά τη διακριτική ευχέρεια των αφεντικών, σε διάφορα τμήματα του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμα κι αν αλλάζει στα σημεία η κρατική διαχείριση της πανδημίας, μας κληροδοτεί, ωστόσο, ένα καθεστώς ρευστού/υγειονομικού απαρτχάιντ με πιστοποιητικά, εξακριβώσεις στοιχείων σε κάθε βήμα, τεστ για το παραμικρό και πρόστιμα. Ήδη επιστρατεύονται οι κρίσεις «δημοσιονομικής σταθερότητας», ενέργειας, τροφίμων και κλίματος για τη συνέχιση της πειθάρχησής μας.

Με τους παραδοσιακούς φορείς κριτικής της εξουσίας, θεσμικούς και μη, να στέκονται στην πλειοψηφία τους δίπλα στο κράτος και τους ειδικούς του, γίνεται φανερό ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα και από κανέναν, παρά μόνο από εμάς τους ίδιους.

Αλληλεγγύη στους απολυμένους και ανεσταλμένους εργαζόμενους υγειονομικούς ή μη.

Αντίσταση στους εκβιασμούς, την έμμεση μείωση μισθού μέσω των υποχρεωτικών τεστ και την επιτήρηση της υγείας μας από κράτος και αφεντικά.

Καλούμε σε επόμενη Πορεία το Σάββατο 19/3, 12:00, στο Μοναστηράκι.

Ευχαριστούμε όλους τους μουσικούς και τα συγκροτήματα, για την ανταπόκρισή τους και ανιδιοτέλειά τους!

Όλα τα έσοδα από την συναυλία, θα διατεθούν ως αλληλεγγύη και οικονομική ενίσχυση, σε ανεσταλμένους υγειονομικούς. 

Καλή διασκέδαση! Καλοί αγώνες!