ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ - Καλλωπισμός για αστυνομικό κράτος

Το αν πιστεύει κανείς ότι τα lockdown και οι περιορισμοί του COVID-19 ήταν μια καλή τη πίστη απάντηση σε μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας ή όχι, δεν έχει σημασία. Το γεγονός είναι ότι συνήθισε το παγκόσμιο σε σημαντικούς περιορισμούς στις ελευθερίες τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας μετακίνησης. Για το μεγαλύτερο μέρος του 2020 και του 2021, οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν με βρώμικες, άχρηστες μάσκες για να συμμορφωθούν με μια κυβερνητική εντολή. Μια εντολή που μετά από περαιτέρω έλεγχο, δεν είχε νόημα. Επέτρεψαν ακόμη και στα παιδιά τους να υπόκεινται σε αυτό ως προϋπόθεση για τη φοίτηση στο σχολείο. Αν μη τι άλλο, οι ελίτ έμαθαν ότι δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που ο κόσμος δεν θα ανεχθεί, υπό τον όρο ότι τον τρομάζουν αρκετά.

Μεγάλη Επαναφορά 

Στον πυρήνα της, η Μεγάλη Επαναφορά είναι μια προσπάθεια επιβολής του "σοσιαλισμού" μέσω ιδιωτικών εταιρειών και όχι μόνο μέσω της κυβέρνησης. Σκεφτείτε το ως «σοσιαλισμό με χαρακτηριστικά Amazon Prime».

Σχέδιο των «φωτισμένων καπιταλιστών» του κόσμου για τη μεταρρύθμιση ενός ανεξέλεγκτου καπιταλισμού που κυνηγά τα κέρδη εις βάρος των ανθρώπων και του πλανήτη. Στην πορεία, υπόσχεται να λύσει τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, από την ανισότητα στις διακρίσεις, από την κλιματική αλλαγή έως την κοινωνική αναταραχή. Η Naomi Klein, συγγραφέας του The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism, θεωρεί τη Μεγάλη Επαναφορά ως «όχι μια σοβαρή προσπάθεια για την πραγματική επίλυση των κρίσεων που περιγράφει», αλλά μια ακόμη προσπάθεια της τάξης του Νταβός να παρουσιαστεί ως σωτήρες του κόσμου ενώ προωθεί τα συμφέροντά της. «Όλα τα είδη επικίνδυνων ιδεών κρύβονται κάτω από το πλατύ χείλος του, από μια απερίσκεπτη ώθηση προς περισσότερη αυτοματοποίηση εν μέσω κρίσης ανεργίας, μέχρι τη σταθερή κίνηση για την ομαλοποίηση της μαζικής επιτήρησης και των εργαλείων βιομετρικής παρακολούθησης».

Επιγραμματική αναφορά:

  • «Sharing Economy»: τα πάντα θα ‘ναι νοικιασμένα και τίποτα δεν θα ανήκει. Μέχρι κι ο ρουχισμός.
  • Ψηφιακά μέσα: θα είναι ευκολότερο να απαγορεύονται και να καταργούνται βιβλία και βίντεο που αντιβαίνουν στις κυρίαρχες αφηγήσεις.
  • Περιορισμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης: η de facto δημόσια πλατεία, θα περιοριστεί σε όσους διαφημίζουν την τελευταία έκδοση αφηγήσεων της ελίτ. 
  • Κοινωνικό πιστωτικό σύστημα: όσοι αποκλίνουν από την αφήγηση θα μπουν οικονομικά στη μαύρη λίστα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας των αμφίβολων «οφελών» τους, τα οποία θα γίνονται όλο και πιο απαραίτητα για τη συνηθισμένη ζωή, ακόμη και για την επιβίωση. 
  • Συγκεντροποίηση της στέγασης και της γης: όλο και λιγότεροι θα κατέχουν την ιδιοκτησία στην οποία ζουν.
  • Φυλετική "ισότητα": ορισμένες φυλές θα είναι πιο "ίσες" από άλλες, με τις προτιμώμενες ομάδες να γίνονται αποδέκτες γενναιόδωρων προγραμμάτων παροχών που χρηματοδοτούνται από τις λιγότερο προτιμώμενες ομάδες, οι οποίες γίνονται όλο και περισσότερο φορολογικοί σκλάβοι. 
  • Κλιματική Αλλαγή: η προστασία του περιβάλλοντος θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τη μείωση του βιοτικού επιπέδου για τη μεσαία τάξη, την αύξηση των περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησης, ακόμη και για την πρόσβαση σε τρόφιμα.
  • Συγκεντρωμένος πλούτος: ο πλούτος θα συγκεντρωθεί στα χέρια του καθεστώτος και των συμμάχων του που θα χρησιμοποιηθεί ως οικονομικός μοχλός για τον έλεγχο του πολιτικού λόγου και της προσωπικής ελευθερίας.  
  • 4η Βιομηχανική Επανάσταση:

 «Η ταχύτητα των σημερινών ανακαλύψεων δεν έχει ιστορικό προηγούμενο», γράφει ο Schwab, και οδηγεί σε «μια τεχνολογική επανάσταση που θα αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και σχετιζόμαστε μεταξύ μας. Ως προς την κλίμακα, το εύρος και την πολυπλοκότητά του, η μεταμόρφωση δεν θα μοιάζει με οτιδήποτε έχει ξαναζήσει η ανθρωπότητα». Ο Schwab προσδιορίζει ένα σύνολο αναδυόμενων τεχνολογιών που οδηγούν αυτήν την αλλαγή, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ρομποτική, το Διαδίκτυο των πραγμάτων, των ανθρώπων, τα αυτόνομα οχήματα, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η νανοτεχνολογία, η βιοτεχνολογία, η επιστήμη των υλικών.

Εφόσον αυτή η τεχνολογική αλλαγή στην παραγωγή «διαταράσσει σχεδόν κάθε κλάδο σε κάθε χώρα», συνεπάγεται επίσης μια αλλαγή παραδείγματος όσον αφορά τα logistics, το εμπόριο και τη διαφήμιση, την οποία ο Schwab αποκαλεί «Παγκοσμιοποίηση 4.0». Αναφέρεται σε νέα πλαίσια διεθνούς συνεργασίας που, όπως λέει, είναι απαραίτητα για τη διαχείριση και την προσαρμογή στον πρωτοφανή ρυθμό και το εύρος της τεχνολογικής αλλαγής που αφήνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Ανακοινώνοντας το θέμα της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2019 ως «Παγκοσμιοποίηση 4.0: Διαμορφώνοντας μια Νέα Αρχιτεκτονική στην Εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης», ο Schwab δήλωσε: «Έτοιμοι ή όχι, ένας νέος κόσμος είναι μπροστά μας».

Η Έκθεση Παγκόσμιας Ανάπτυξης 2016 της Παγκόσμιας Τράπεζας (με τίτλο «Ψηφιακά Μερίσματα», χωρίς ίχνος ειρωνείας..) κάνει ορισμένες ανησυχητικές προβλέψεις, εκτιμώντας ότι το 69% των θέσεων εργασίας στην Ινδία, το 77% των θέσεων εργασίας στην Κίνα, το 47% εργασίας στις ΗΠΑ και κατά μέσο όρο, το 57% των θέσεων εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από αυτοματοποιημένες διαδικασίες και ρομπότ.

Η έκθεση «The Future of Jobs» του WEF, που δημοσιεύεται ετησίως, εξέτασε 12 βασικούς κλάδους το 2018 και διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο το 71% των συνολικών ωρών εργασίας εκτελούνταν από ανθρώπους, σε σύγκριση με το 29% από μηχανές. Η έκθεση προβλέπει ότι σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών (μέχρι το 2022), αυτό θα αλλάξει σε 58% ώρες εργασίας που εκτελούνται από ανθρώπους, έναντι 42% από μηχανές. Μελέτη της McKinsey του 2017 διαπίστωσε ότι «το 50% των τρεχουσών εργασιακών δραστηριοτήτων είναι τεχνικά αυτοματοποιήσιμες με την προσαρμογή των επί του παρόντος αποδεδειγμένων τεχνολογιών». Η μελέτη εκτιμά ότι μεταξύ 400-800 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας θα εκτοπιστούν από την αυτοματοποίηση έως το 2030.