ΤΗ ΛΙΓΟΥΡΕΥΕΣΤΕ;

Παρατηρώ την επίθεση τον τελευταίο καιρό που γίνεται στον Τσιτσιπά και νομίζω έχει ενδιαφέρον. Όχι φυσικά για τα επιχειρήματα, τα οποία είναι στα όρια του γελοίου, αλλά το πολιτικό και κοινωνικό κομμάτι της. Προσωπικά ο ίδιος ο Τσιτσιπάς μου φαίνεται αντιπαθής (ίσως λίγο λιγότερο τώρα). Η επίθεση εναντίον του όμως είναι επικίνδυνη. 

Θα σχολιάσω την ανάρτηση ενός «αριστερού» δικηγόρου (που την είδα δημοσιευμένη σε τοίχο παλιού συμφοιτητή). «Ανοιχτά αντιεμβολιαστής πλέον ο Τσιτσιπάς». Το κλασικό επιχείρημα, κάποιος που δεν κάνει για τους δικούς του λόγους το συγκεκριμένο εμβόλιο αντί να τον χαρακτηρίζουμε μη εμβολιασμένο, γενικεύουμε (για να τον μειώσουμε) και τον αποκαλούμε «αντιεμβολιαστή». Άσε που ο Τσιτσιπάς αναφέρει ρητά ότι δεν είναι κατά του εμβολίου. 

Ο δικηγόρος προχωράει και σχολιάζει τα κλασικά, ότι οι νέοι μεταδίδουν στους μεγαλύτερους, ότι τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης κατά 40-60%, ότι και «υγιέστατα νεαρά άτομα, ακόμη και παιδιά να διασωληνώνονται και να πεθαίνουν». Αρχικά για το τελευταίο. Από την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα παιδιά που έχουν πεθάνει σε όλη τη φάση της πανδημίας έως 17 ετών είναι 3 (σε καταγεγραμμένα κρούσματα 62514), ενώ για την επόμενη κατηγορία 18-39, όπου ανήκει ο Τσιτσιπάς –αν και η ηλικία του είναι πιο κοντά στην προηγούμενη κατηγορία, είναι 95 σε αριθμό κρουσμάτων 206661. Δε σχολιάζω καν αν πολλοί από αυτούς είχαν υποκείμενα νοσήματα, αλλά και την υποκαταγραφή των κρουσμάτων. Ποιος λοιπόν ο πραγματικός κίνδυνος για έναν γυμνασμένο αθλητή 23 ετών; Σχεδόν μηδενικός (το σχεδόν γιατί ποτέ δεν ξέρεις, αλλά θα ήταν κάποια ακραία εξαίρεση). 

Πάμε τώρα στην μετάδοση. Καλά το 40-60% είναι γελοίο από μόνο του (αρκεί να σκεφτεί κανείς τη διαφορά τους). Αλλά και πιο γενικά, ήδη αρκετές μελέτες αλλά και τα στατιστικά στοιχεία χωρών (Ισραήλ, Ην. Βασίλειο, Ην. Πολιτείες) αναφέρουν ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, ενώ κάποιοι ήδη μιλούν και για παρόμοιο ιικό φορτίο (ενδεικτικά https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7031e2.htm...). Το εμβόλιο λοιπόν, σε αντίθεση με αυτά που γράφουν τέτοιοι «αριστεροί», το κάνει κάποιος για την ατομική του προστασία, για να μη νοσήσει βαριά και πεθάνει. Όμως για πόσο χρόνο κρατάει η προστασία αυτή; 4, 5, 6 μήνες; Το ότι ανοίγει πλέον επίσημα η συζήτηση για 3η δόση (έγραψα και παλιότερα για αυτό) φανερώνει ότι ούτε αυτή η προστασία πρέπει να θεωρείται δεδομένη. 

Ακολούθως, ο δικηγόρος σχολιάζει το γεγονός ότι ο Τσιτσιπάς μιλάει για παρενέργειες και το ότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά. «Δηλαδή, δεν τα ξέρει καλά ο WHO και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αν έχει δοκιμαστεί και ξέρει ο τενίστας. Δηλαδή, προτιμάει την διασωλήνωση από 3 μέρες πυρετό». Παραβλέπω την ειρωνεία για το «τενίστας», αλλά ας του πει κάποιος του τύπου ότι οι επίσημα καταγεγραμμένες παρενέργειες δεν είναι μόνο πυρετός. Υπάρχει δυστυχώς ένα κατεβατό από μυοκαρδίτιδες, θρομβώσεις, εμφράγματα, αλλεργίες, αυτοάνοσα κλπ και φυσικά θανάτους. Ακόμα και σπάνιο να είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί να το ρισκάρει κάποιος που έχει σχεδόν μηδενικό κίνδυνο από τον ιό, ζει από το να είναι υγιές το σώμα του (αθλητής με ολόκληρο team γιατρών δίπλα του) και φυσικά με το εμβόλιο δε θα προστάτευε πραγματικά κανέναν πέρα του εαυτού του (ακούς Φέντερερ;). Στην τελική είναι το δικό του σώμα. 

Τελειώνει φυσικά το λιβελογράφημα του, με μια επίθεση ότι ο Τσιτσιπάς είναι αδιάφορος για τους δίπλα του, ότι είναι απομονωμένος , ότι έχει κενά στοιχειώδους γνώσης, ότι περιφρονεί το συλλογικό στόχο… Κι εδώ ερχόμαστε στο πολιτικό και κοινωνικό. Γιατί τέτοια επίθεση; Είναι που κάποιοι τέτοιοι (μεσο)αστοί «αριστεροί» του ακραίου κέντρου νιώθουν προδομένοι που ένας της τάξης τους τόλμησε να εκφράσει μια διαφορετική γνώμη; Τους ενοχλεί ότι αυτά τα λίγα που είπε ο Τσιτσιπάς ακούγονται λογικά και πειστικά για άτομα της ηλικίας του; Τους τρομάζει ότι ο Τσιτσιπάς λειτουργεί σαν εικόνα (και όχι σαν περιεχόμενο), και τους χτυπάει ακριβώς εκεί που παίζουν κι εκείνοι (στην εικόνα αφού αναδεικνύονται παντελώς κενοί περιεχομένου); Στο θέατρο της υπερβολής και του παραλόγου που ζούμε, ένας από τους ηθοποιούς είπε τα λάθος λόγια; Θέλουν να απαγορέψουν κάθε αντίθετη άποψη; 

Όλο αυτό το κυνήγι μαγισσών, ο κοινωνικός κανιβαλισμός, οι ακραίες επιθέσεις κατά των μη εμβολιασμένων με πρόσχημα τη δημόσια υγεία έχουν το ίδιο φασιστικό, ολοκληρωτικό χαρακτήρα με τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών από το Λοβέρδο. Οι καταστάσεις δεν είναι ίδιες (ακόμα δεν έχουμε δει φυλακές για τους μη εμβολιασμένους), η νοοτροπία όμως και το σκεπτικό μοιάζουν πολύ. Τότε η επίθεση έγινε κυρίως από το κράτος –και υπήρχε αντίδραση. Τώρα, το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της αριστεράς έχει περάσει στο ακραίο κέντρο, έχει διευρύνει την επίθεση και έχει ελαχιστοποιήσει την αντίδραση. 

Κλείνοντας αυτό το σεντόνι (ποιος θα το φανταζόταν ότι θα μας ανάγκαζαν να υπερασπιζόμαστε μέχρι και τον Τσιτσιπά) προσθέτω ένα σύνδεσμο με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον CJ Hoplkins: https://www.youtube.com/watch?v=Qs2tdch0PI4 (ξεκινάει από το 6ο λεπτό). 

Δωράκι ένα μικρό σκίτσο για την τρίτη δόση (η ειρωνεία πάει στον παραληρηματικό και παραπλανητικό λόγο της εξουσίας).