Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

 Ομολογώ ότι μου πήρε χρόνο να κατανοήσω το σύστημα διακυβέρνησης Μητσοτάκη, διότι ως έλλογο ον έψαχνα νόημα εκεί που δεν υπήρχε. 

Εν τέλει όμως θα μπορούσα να το συνοψίσω σε έναν διαρκώς αναπαραγόμενο φαύλο κύκλο. 

Ο ιός πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο ιός επενδύεται με φόβο (Hobbes-Leviathan). Ο ιός "αντιμετωπίζεται" εσκεμμένα με αναποτελεσματικά μέτρα. Η αναποτελεσματική διαχείριση φέρνει δυσαρέσκεια. Η δυσαρέσκεια αντιμετωπίζεται με τη βία (Hobbes-Leviathan). Η βία φέρνει περισσότερη δυσαρέσκεια. Η ενισχυμένη δυσαρέσκεια αντιμετωπίζεται με περισσότερη βία.  

Είναι πολύ προφανές ότι η κυβερνητική διαχείριση του ιού και της δυσαρέσκειας βασίζεται απόλυτα στις θεωρίες του Hobbs, κατά τον οποίο οι πολίτες συμβάλλονται με την κυριαρχία κι εκχωρούν σε αυτήν θεμελιώδη δικαιώματά τους με αντάλλαγμα την ΕΠΙΒΙΩΣΗ και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ. 

Είναι επίσης προφανές ότι με τη μεθόδευση μιας διαρκούς κατάστασης ανάγκης, μπορείς να διακυβερνήσεις μόνο με το φόβο και τη βία. 

Όπως δε ευθαρσώς δήλωσε κι ο Άδωνις, η αστυνομική βία είναι κρατική βία, άρα νόμιμη βία, αρά μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης ή κριτικής. Αν δηλαδή ο φορέας που ασκεί τη βία είναι νομιμοποιημένος να την ασκεί, τότε αυτομάτως δικαίως την ασκεί κι όλα καλά. 

Αυτό δυστυχώς ήταν, είναι και θα είναι το σκεπτικό των δεξιών κυβερνώντων, μια κακοτράχαλη εφαρμογή του Leviathan στον 21ο αιώνα. Όπως και να το κάνουμε, δεν είναι τυχαίο το σύνθημα ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά. Όχι φυσικά βέβαια ότι τα πράγματα θα ήταν ουσιωδώς καλύτερα με άλλη κυβέρνηση... 

Αυτό που ξεχνά όμως η Μητσοτάκης και σία, είναι ότι ακόμα και στον Hobbes (που οι αρχές του είναι κατάλληλες μάλλον για αυταρχικά ως ναζιστικά καθεστώτα) το δικαίωμα αντίστασης ή επανάστασης, ακόμα κι αν είναι εμφανώς περιορισμένο, παραμένει υπαρκτό όταν η κυριαρχία φτάνει στο σημείο να απειλεί την ίδια την ΕΠΙΒΙΩΣΗ του υπηκόου. 

Ο Μητσοτάκης νομίζει ότι ο φαύλος κύκλος που εφαρμόζει θα του εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωση και την αγκίστρωσή του στην εξουσία. Απειλεί, φοβίζει, δέρνει, εξαπατά. Κάνει οτιδήποτε για να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. 

Ο Μητσοτάκης νομίζει ότι η πόλωση, η όξυνση, η βία κι ο αυταρχισμός θα του δώσουν περισσότερη δύναμη. 

Ωστόσο, ακόμα και το πιο χαζό πρόβατο όταν βλέπει γκρεμό σταματά.  

Κι εδώ είμαστε στο χείλος του γκρεμού. 

Αν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φύγουν, δέχομαι και να πέσουμε κιόλας σ' αυτόν.