ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΡΙΚΟ (το Μαλατέστα βεβαίως βεβαίως)

 

Σχόλιο του δημιουργού:  
 
Το σκίτσο αυτό είναι μια πολύ παλιότερη ιδέα που είχα από την αρχή περίπου του 2021, αλλά δεν την προχώρησα. Έμπνευση είχε σταθεί η άποψη ότι αν ζούσε σήμερα ο Μαλατέστα θα έτρεχε πρώτος να εμβολιαστεί για να δοκιμαστεί πάνω του το εμβόλιο έτσι ώστε να σώσει την εργατική τάξη από τον ιό. 
 
Η άποψη πρωτοεκφράστηκε από συγκεκριμένο άτομο και ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και φυσικά την αναπαρήγαγαν διάφοροι αριστεροί εμβολιομανείς με προεξάρχουσα μορφή τον "εμβολιάσου ρε, το σου ζητάμε".
 
Στην αρχική μορφή του σκίτσου ήταν και οι τρεις τους, Μαρξ, Μπακούνιν και Μαλατέστα να μιλούν για το εμβόλιο και αυτούς που τους πιάνουν στο στόμα τους. Τελικά κατέληξα σε μια πιο απλή εκδοχή επηρεασμένος από ένα σκίτσο που είχα δει σε κείμενα της Ιταλικής Αυτονομίας κατά τη δημιουργία του κόμικ Τα Θέλουμε Όλα και το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.kyriakosmauridis.gr/images/comics/epilogos/epilogos-03.jpg
 
Θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί τώρα; 

Ειδικά που πλέον η υστερία της πανδημίας έχει υποχωρήσει και πολλοί έχουν σταματήσει να ασχολούνται με το θέμα. 

Για διάφορους λόγους: 

Αρχικά γιατί για μένα προσωπικά όταν πρωτοδιάβασα αυτές τις απόψεις ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα το εύρος της επίθεσης που αναμένεται να δεχτούμε, το εύρος του παραλογισμού και της παράνοιας που θα ακολουθούσε. 

Έπειτα γιατί είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε ποιοι πήραν (ακόμα και με το πιο χυδαίο τρόπο) το μέρος της εξουσίας για να ξέρουμε ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε (τόσο όσο τα αναλυτικά του εργαλεία όσο και τις πολιτικές του πρακτικές). 

Τέλος γιατί μου άρεσε η ιδέα να βάλω τους Μαρξ και Μπακούνιν να κρατιούνται χέρι χέρι σα φιλαράκια.

https://www.kyriakosmauridis.gr/index.php/el/alla-erga/mikra-sxolia/item/562-errikos