Σε συνέχεια της προβολής του ντοκιμαντέρ για τη Βόρεια Εύβοια "το Σχέδιο"

Σε συνέχεια της προβολής του ντοκιμαντέρ για τη Βόρεια Εύβοια "το Σχέδιο" στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα και τη συζήτηση που επακολούθησε επισημαίνουμε τα εξής:

Καταρχάς, για όσους δεν έχουν δει το ντοκιμαντέρ, το πρώτο μέρος καταδεικνύει με μαρτυρίες κατοίκων αυτό που μάλλον όλοι είχαμε ήδη υποψιαστεί, με το ένστικτο μας ή τη λογική (τουλάχιστον όσοι δεν βλέπουμε σκάι). Ότι δεν υπήρξε σχέδιο κατάσβεσης αλλά εκκένωσης. Όπως ομολόγησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου στις 12/08/21 για της πυρκαγιές  λέγοντας ότι «αποτελεί συλλογική κατάκτηση το γεγονός ότι η χώρα απέκτησε κουλτούρα εκκενώσεων» μέσω του 112. Οι μπάτσοι έφτασαν μάλιστα στο σημείο να απειλούν με μηνύσεις τους κατοίκους που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το βιος τους, τις κοινότητες τους, τα ζώα τους και το δάσος από το οποίο ζούσαν προσπαθώντας να διασφαλίσουν την αυτάρκεια και την αυτονομία τους.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων καταδεικνύουν επιπλέον ότι δόθηκε άνωθεν εντολή για μη εμπλοκή της πυροσβεστικής. Δηλαδή, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την επέμβαση της πυροσβεστικής, αυτή ήταν απούσα, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις κι εμπόδιο στις προσπάθειες των κατοίκων να περιορίσουν ή να προλάβουν την φωτιά.  
 
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία κατοίκου ο οποίος είχε φτιάξει μαζί με άλλους κατοίκους ομάδα κατάσβεσης και παρακαλούσε τον αρχιπύραρχο Νίκο Μπαλσή για πάνω από 3 ώρες να τους δώσει ένα πυροσβεστικό «να το σπαταλήσουν» όπως έλεγε ο ίδιος ο αρχιπύραρχος, ενώ ανάμεσα σε ειρωνείες και στα «είναι μάταιο και θα καούμε όλοι» είπε πως «έχω εντολή διάσωσης και όχι κατάσβεσης».  
 
Εξοργιστική είναι και η μαρτυρία εθελοντή κατοίκου πως όταν πήγε άλλο πυροσβεστικό λέγοντας πως έχει εντολή κατάσβεσης κι ο Μπαλσής πήρε τηλέφωνο να μάθει αν ισχύει η εντολή και όταν του είπαν όχι, τιμώρησε τον πυροσβέστη με «8 δέκατα και αναφορά» (δλδ εάν έπαιρνε 100 ευρώ μισθό, τα 80 θα ήταν η μείωση του μισθού του συν αναφορά). Σε άλλη περίπτωση, υψηλόβαθμος πυροσβέστης σαμπόταρε την προσπάθεια των εθελοντών που έφεραν πυροσβεστικό όχημα, όταν ξεκούμπωσε την μάνικα. Έτσι, κάποιοι πυροσβέστες που ήθελαν να εμπλακούν πιο δυναμικά αναγκάστηκαν να ντυθούν με πολιτικά για να μην τιμωρηθούν. 
 
Στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ, γίνεται ξεκάθαρο και με ονοματεπώνυμα ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την καταστροφή της βόρειας Εύβοιας και ότι ήταν όντως Σχέδιο. 
 
Αυτό που είπε ο Μητσοτάκης ενώ ακόμα καιγόταν η βόρεια Εύβοια ήταν: «εύχομαι και ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων». Δηλαδή, η καταπράσινη, αυτάρκης και αυτόνομη βόρεια Εύβοια δεν ήταν ευκαιρία αλλά είναι τώρα, μετά την καταστροφή της.  
 
Ευκαιρία για ποιους;  
 
Δεν φταίει για τις πυρκαγιές η «πρωτοφανής επίθεση της φύσης» όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου στις 12/08/21 αλλά η πρωτοφανής συνταγματική εκτροπή η οποία έλυσε τα χέρια των ιδιωτών και των εταιρειών, αφού χωρίς καμία εξουσιοδότηση ο Μητσοτάκης έκανε, παρανόμως, απευθείας ανάθεση στον Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του σωματείου «Διάζωμα». 
 
Όπως ευθαρσώς είπε, με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα αφού «ο ιδιώτης δεν δεσμεύεται από τις πιο βαριές διαδικασίες περί διαγωνιστικών διαδικασιών του ελληνικού δημοσίου». Δηλαδή, δεν δεσμεύεται πλέον από το Σύνταγμα και τους νόμους που έχουν θεσπιστεί προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στις αναθέσεις έργων και έλεγχος στην διαχείριση των δημοσίων πόρων.   
 
Αλλά τι είναι το «Διάζωμα»; (https://diazoma.gr)  
 
Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Μπένος, «είναι μια μεγάλη συμμαχία, το κράτος, οι περιφέρειες, οι δήμοι της χώρας, όλα τα ιδρύματα της χώρας, όλο το τραπεζικό σύστημα και οι εταιρείες. Ένα πάρτι συνεργιών. Ο ανθός της επιχειρηματικότητας και του χορηγηματικού κινήματος, τα ιδρύματα της πατρίδας μας». (https://diazoma.gr/εταιρικά-μέλη/https://diazoma.gr/sinergasies/) 
 
Όπως βλέπουμε μέσα στο 2ο μέρος του ντοκιμαντέρ, το σχέδιο για την «ανάπτυξη» της βόρειας Εύβοιας είχε δημιουργηθεί ήδη από το «Διάζωμα» στις 13 Αυγούστου 2021, ενώ οι φωτιές δεν είχαν σβήσει ακόμα καλά καλά και, η επίσημη παρουσίαση έγινε στις 9/9/21. Χρόνος ελάχιστος για τέτοιο σχεδιασμό, πράγμα που αποδεικνύει ότι ήταν προ-σχεδιασμένο.   
 
Τι είναι το «σχέδιο ανάπτυξης»;  
 
Οι εμπρησμοί και το κάψιμο της βόρειας Εύβοιας λειτούργησαν ως επιταχυντές (όπως έγινε και με τον Covid-19) για την υλοποίηση ενός ακραία νεοφιλελεύθερου σχεδίου καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπου βιομηχανικές ζώνες, εργοστάσια και τουριστικά καταλύματα τύπου «Costa Navarino» θα κλέψουν την γη από τους αυτάρκεις και αυτόνομους κατοίκους των περιοχών αυτών.  
 
Αλλά αυτά δεν αφορούν μόνο στη Βόρεια Εύβοια. Στις μελέτες που μόλις πριν λίγες μέρες κατατέθηκαν από το σωματείο Διάζωμα, του Σταύρου Μπένου, αναφέρεται το εξής: «ο πιο υψιπετής στόχος του Προγράμματος είναι να εφαρμοστεί ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό σχέδιο αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας που θα αποτελέσει το έναυσμα για να μεταδοθεί σε όλη τη χώρα». 
 
Όσα η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση θα χρειαζόταν 50 χρόνια για να τα πετύχει, τα κατάφερε με μερικές μέρες πυρκαγιών με σχεδόν μηδενικές αντιδράσεις και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. 
 
2,5+ χρόνια μας είχαν γαλουχήσει σε υποταγή στα μηνύματα της πολιτικής προστασίας, σε ανούσια μέτρα όπως μάσκες, καραντίνες κι αποστάσεις, μας πειθάρχησαν, μας στρατιωτικοποίησαν και μας εκπαίδευσαν στο μότο "επιβίωση, όχι ζωή". Ταυτόχρονα, υπερδιογκώνοντας, διαχειρίζοντας και μεθοδεύοντας την υγειονομική "κρίση" προετοίμασαν το πολεμικό έδαφος σε κάθε αναγκαία για τα σχέδιά τους, πραγματική ή τεχνητή, μελλοντική κρίση, πολεμική, ακρίβειας, επισιτιστική ή κλιματική, όπως στην περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας. 
 
Το είπε ο «ανώτατος άρχων», Μητσοτάκης, στη συνέντευξη τύπου στις 12/08/21 : «Θα σας παρακαλέσω να μη μιλάμε πλέον για κλιματική “αλλαγή” αλλά για κλιματική "κρίση"». Αυτό συμβαίνει  επειδή ο όρος «κλιματική αλλαγή» επιδέχεται κριτικής, αφού πρέπει να προσδιορίσεις την αλλαγή και συνεπώς κάποιος μπορεί να την αντικρούσει., ενώ ο όρος «κλιματική κρίση» δεν επιδέχεται αντίκρουσης. 
 
Πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ την προπαγάνδα και την συντονισμένη προσπάθεια που κάνει το σύστημα με την εισαγωγή - εξοικείωση με τις νέες πλέον ορολογίες, όπως: «mega fires», «κλιματική κρίση», «αρνητές της κλιματικής κρίσης» αλλά και του καινούριου «αόρατου εχθρού» (μετά τον COVID 19) που μας λένε ότι είναι η φύση, με τρομολαγνικές φράσεις όπως «επίθεση της φύσης» κ.α.  
 
Στην ίδια συνέντευξη τύπου στις 12/08/21 είχε πει επίσης: «Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί σε αυτή την προσπάθεια, είναι σύμμαχοι. Δεν μου κάνει εντύπωση ότι συναντήθηκαν διάφορα υπόγεια ρεύματα. Οι αντιεμβολιαστές είπαν ότι κάψαμε εκτάσεις για να βάλουμε ανεμογεννήτριες. Το αντίθετο συμβαίνει». Πάλι, δηλαδή, βλέπουμε ξεκάθαρα την πρόθεση της εξουσίας να κατασκευάσει κι άλλους εσωτερικούς εχθρούς. 
 
Με οχήματα λοιπόν την εκπαίδευση της κοινωνίας στην πειθάρχηση, τις εντολές (όσο ηλίθιες κι αν είναι), την χειραγώγηση μέσω του φόβου (να διασφαλίσουμε τις ζωές σας κι ας καούν τα σπίτια σας και τα χωράφια σας), και την μη δυνάμενη αντίκρουσης προσφυγή στην "κλιματική κρίση" το καπιταλιστικό, ακραία νεοφιλελεύθερο σχέδιο της κυβέρνησης, των ολιγαρχών της και των επιχειρηματικών τσιρακιών της έπιασε τόπο και όλα θα γίνουν όχι μία αλλά πολλές ώρες αρχύτερα.  
 
Ταυτόχρονα (με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια) η αυτονομία κι αυτάρκεια των κατοίκων πάει περίπατο κι αυτό είναι φυσικά ένα έξτρα όφελος για όσους θέλουν να μας μάθουν να ζούμε ελέω διαρκών "κρίσεων" και "καταστάσεων έκτακτης ανάγκης" με κρατικά κουπόνια, δελτία (vouchers) και αδειόχατα (passes) κάθε είδους. 
 
Στο χέρι μας είναι βέβαια να πάμε κόντρα στα σχέδιά τους, με τοπικές κοινότητες αγώνα, κοινότητες μέσα στην κοινωνία (που' σαι ρε Αγκάμπεν) και συμφιλιώνοντας τις διαφορές μας, πολλές φορές κι αυτές άνωθεν επιβαλλόμενες.  
 
Επιβάλλεται εξάλλου, γιατί οι καπιτάλες δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους, δεν έχουν ηθικούς φραγμούς, απο-νοηματοδοτούν και επα-νοηματοδούν έννοιες κι ορισμούς και τους ενώνει η μόνη γι' αυτούς αξία, το χρήμα. 
 
Ε, κι αν κάποιοι πιο "ευαισθητούληδες" ανησυχούν ακόμα για το πόσο CO2 εκπέμπουν, δεν πειράζει, ίσως καταλάβουν στην επόμενη «κρίση» που θα μεθοδεύσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις παγκόσμιες κατευθύνσεις. Ίσως βέβαια και ποτέ. 
 
Αν πάντως κάτι μάθαμε από τις πυρκαγιές της βόρειας Εύβοιας είναι πως η ανυπακοή είναι αρετή.
 
Contra Dystopia