ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΤΩΡΑ

Την ώρα που το αφήγημα του Λοιμού αποσύρεται συντονισμένα, εξίσου συντονισμένα εμφανίζονται στο προσκήνιο τα δύο τρομερά αδέρφια του: ο Πόλεμος και ο Λιμός. Τα τρία αρχετυπικά δεινά του πολιτισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους προλειαίνοντας το έδαφος στο οποίο φυτρώνουν ήδη οι δηλητηριώδεις σπόροι του Ολοκληρωτισμού.
Τόσο ο ανακριτής, όσο και ο συμπεριφορικός ψυχολόγος, γνωρίζουν καλά πως η σύγχυση, ο φόβος, η απομόνωση και η απελπισία αποτελούν απαραίτητα στάδια για να σπάσει και να ελεγχθεί το ανθρώπινο υποκείμενο. Κι ενώ το καθεστώς Εκτάκτου Ανάγκης γίνεται πλέον η πάγια τεχνική διακυβέρνησης, οι δυτικοί υπήκοοι καλούμαστε να ζήσουμε μόνιμα υπό το κράτος αυτών ακριβώς των επιβεβλημένων ψυχοσυναισθηματικών καταστάσεων.

Η υγειονομική κρίση αναδιπλώνεται προσωρινά, αφήνει όμως πίσω της μια σειρά από νέους –σαν να ίσχυαν από πάντα– κανόνες. Αντίστοιχα η κρίση του πολέμου, η επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, ακόμα και η κλιματική, κάποια στιγμή θα περάσουν στο παρασκήνιο κληροδοτώντας μας τους δικούς τους, ωσεί προαιώνιους, κανόνες.

Αργά ή γρήγορα, αυτά τα νεόκοπα παραδείγματα θα υπαγορεύουν τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην επιβίωση· μια επιβίωση υπό διαρκή και εξατομικευμένη καταγραφή και παρακολούθηση, μεσολαβημένη από τη μηχανή. Καθώς αγχωμένοι θα πασχίζουμε να συγκαταλεχθούμε στους δικαιούχους κάποιου πειθαρχικού –ακόμα και δώρα φέροντος– pass επικαιροποιώντας τις δόσεις των εμβολίων μας και εκδίδοντας ανθρακική ενημερότητα, το καθεστώς απόλυτου ελέγχου θα ριζώνει όλο και πιο βαθιά ώστε σύντομα δεν θα χρειάζεται καμία Κρίση για να επιβληθεί.