ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΛΗ 2022 - ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ - CONTRA DYSTOPIA: ΑΠΟ ΤΟ GREAT RESET ΣΤΟ GREAT RESIST

Σάββατο 9 Ιούλη 2022, στο κοινωνικό πολιτιστικό κέντρο Βύρωνα στη Λαμπηδόνα (https://goo.gl/maps/QTYkykHwDvE22bAK6)

Η Contra Dystopia παρουσιάζει:

Εκδήλωση/συζήτηση: Οι όψεις της "μεγάλης επανεκκίνησης" (great reset) και σκέψεις αντίστασης (great resist)

19.00-20.15: Φώτης Τερζάκης - Αλεξάνδρα Πολιτάκη 

Υγειονομική πειθάρχηση: το ολοκληρωτικό πρόσωπο της δημοκρατίας

Από την άνοιξη του 2020 η παγκόσμια κοινωνία, και με ιδιαίτερη οξύτητα η Ελλάδα, ζει ένα αδιανόητο καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης» απεριόριστου χρόνου, στη διάρκεια του οποίου βιώσαμε την καταπάτηση ελευθεριών και δικαιωμάτων που θεωρούσαμε εδώ και τουλάχιστον δύο αιώνες αυτονόητα στο πλαίσιο της νεωτερικής αστικής δημοκρατίας.
Οι 11 συγγραφείς αυτού του τόμου αποτελούν λίγες από αυτές τις διαφωνούσες φωνές που πάσχισαν, κόντρα στην απομόνωση και τον διασυρμό, να σχίσουν το πέπλο της παραπλάνησης και της διαστροφής των σημασιών που περισφίγγει θανάσιμα τις κοινωνίες μας και να δώσουν την αληθινή ριζοσπαστική προοπτική, αντι-ολοκληρωτική και αντι-καπιταλιστική, των αγώνων ενάντια στην υγεινομική πειθάρχηση και το εκκολαπτόμενο καθεστώς κυβερνοψηφιακού ελέγχου. 
 
20.30-20.45: Προβολή της ταινίας μικρού μήκους "utopia"

20.45-22.00: Contra Dystopia 

Ψηφιακά δεδομένα υγείας και πανοπτικό σύστημα κοινωνικής πίστωσης 

Πώς το πολιτικό αφήγημα της "μεγάλης επανεκκίνησης" συνδέεται με την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των ζώων μας και μας εισάγει στη νέα θρησκεία του "νταταισμου"(dataism);.
Πώς μέσα από το συγκεκριμένο παράδειγμα των ψηφιακών δεδομένων υγείας παρατηρούμε αυτά να μετατρέπονται σε εργαλεία κοινωνικού ελέγχου κ αυτό επιτήρησης και αφετέρου να συνδέονται με ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης (social credit system);
Αυτά τα ερωτήματα θα συνδεθούν με μια συνοπτική ανάλυση της τρέχουσας συγκυρίας για να ανοίξουν συζητήσεις για νέους προβληματισμούς με προτάσεις υπέρβασης της νεοαναδυομενης δυστοπίας.

Από το Great Reset στο Great Resist
Με το σύνθημα του Great Reset εκφράζονται οι επιδιώξεις του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ και των διεθνών ελίτ για τη δρομολόγηση μιας αλλαγής παραδείγματος που θα επεκτείνει την οικονομική δύναμη και την κυριαρχία τους. Με την εκμετάλλευση κρίσεων και ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων οραματίζονται μια τεχνοκρατική και μεταδημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση. Η τεχνητή κρίση του κορωνοϊού έγινε η θρυαλλίδα που επιτάχυνε αυτές τις εξελίξεις, αναδιαμόρφωσε κοινωνικοπολιτικές συνειδήσεις, δημιούργησε και νομιμοποίησε τα τεχνοκρατικά εργαλεία για την επιβολή μιας μόνιμης κατάστασης εξαίρεσης.

Με το σύνθημα Great Resist θα μπορούσαμε να αντιτάξουμε στη Μεγάλη Επανεκκίνηση του WEF, του Klaus Schwab, των global leaders και των global shapers, κρατών και μεγάλων εταιρικών κολοσσών, την προσπάθεια των ανθρώπων ανά ήπειρο, ανά χώρα, ανά μέρος και ανά τομέα, να κατανοήσουν τις ανάγκες τους, τα προβλήματα στην καθημερινότητά τους και να επανατοποθετηθούν απέναντι στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, στη ζωή της διασυνδεσιμότητας των δικτύων, στον εγκλεισμό, στην αποστασιοποίηση και στην αποξένωση. Να καταλάβουν ότι μέσω της γνώσης και της έλλογης εργασίας και παρέμβασής τους, μπορούν να παρέμβουν στη ροή της καθημερινότητας ώστε να διαμορφώσουν ένα πιο βιώσιμο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο. Απέναντι στην επιβαλλόμενη ατζέντα του WEF, στις προσομοιώσεις υποταγής, κοινωνικού ελέγχου και πειθάρχησης, ας αναθεωρήσουμε την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική, τη φύση, και ας εξετάσουμε παραδείγματα από τη χώρα μας και άλλες χώρες που αμφισβητούν μονοδρόμους και δημιουργούν έλλογες κοινωνικές πλειοψηφίες ικανές να αλλάξουν τους όρους της ζωής.

Θα ακολουθήσει συζήτηση και μπαρ