ΓΝ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Συμπυκνώνοντας τη νεοφιλελεύθερη λογική της «δημόσιας υγείας»

ΓΝ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Συμπυκνώνοντας τη νεοφιλελεύθερη λογική της «δημόσιας υγείας»:
Να κλείσουν τα νοσοκομεία αφού με τα εμβόλια μπορούμε να τα «προλάβουμε» και να τα καταργήσουμε. 
 
Στις 6 Ιανουαρίου 2022 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εντελώς αιφνιδιαστικά αποφάσισε να αναστείλει την τριτοβάθμια λειτουργία ενός από τα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής και να το μετατρέψει σε mega εμβολιαστικό κέντρο, με άνετο πάρκινγκ όπου οι γονείς μπορούν να θυσιάσουν στην «επιστήμη» τα παιδιά τους.

Μετά από αλλεπάλληλες αντιδράσεις των εργαζομένων και τις αυτοαναιρούμενες δηλώσεις εκ μέρους του Υπουργείου για το αν θα κάνει βραδινές εφημερίες ή όχι, φτάσαμε σήμερα να έχει αποφασιστεί στο να λειτουργεί υποτυπωδώς (εκτός Δευτέρας-Πέμπτης-Κυριακής μεσημέρι εφημερίες) με σκοπό να δοθεί έμφαση στους πειραματικούς εμβολιασμούς παιδιών. Εν τέλει χθες οι εργαζόμενοι/ες κάλεσαν σε 24ωρή απεργία με τον Υπ. Υγείας να την κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική αφού απέδειξε ότι το εθνικό σύστημα θέλει να μετονομαστεί σε εμβολιαστικό σύστημα υγείας, αφού όπως είπε είναι «εξωφρενικό να μπαίνει σε κίνδυνο ο εμβολιασμός των παιδιών από απεργίες».
Ακόμα και αν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου αντιδρούν στην απαξίωση της τριτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας και απαιτούν την ενίσχυσή του, δεν μας κάνει εντύπωση ότι αυτό το αίτημα δεν ακουμπά καθόλου την καθήλωση στον επίσημα πειραματικό εμβολιασμό των παιδιών με σκευάσματα που δεν αποτρέπουν τη μετάδοση, έχοντας άγνωστες βραχείες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες πάνω τους. Δεν περιμέναμε κάτι ριζοσπαστικό εκ μέρους τους. Συνδικαλιστικά όπως πάντα και μονομερή τα αιτήματα χωρίς να ανοίξει το κάδρο πιο πέρα για τα παιδιά απέναντι σε μια ήπια ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού με σχεδόν μηδενική θνησιμότητα.
Από την άλλη μεριά το να μετατρέπεται ένα παιδιατρικό νοσοκομείο σε εμβολιαστικό κέντρο δεν είναι κάτι παράδοξο για τη νεοφιλελεύθερη λογική που μονοθεματικά επιλέγει την «πρόληψη» μόνο μέσω ενός αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας εμβολίου αντί της πολύπλευρης ιατρικής φροντίδας με ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.. Άλλωστε, τα νοσοκομεία κοστίζουν στον προϋπολογισμό και οι γιατροί θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο εμβολιαστικό κέντρο για να «προλάβουν» νοσηλείες αντί να τις θεραπεύουν, εφόσον η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε παιδιατρικό/ενήλικο πληθυσμό έχει πλέον αυτοσυρρικνωθεί σε σύριγγα ποσότητας 6-10ml.
Ας μην έχουμε αυταπάτες μετά τα μνημόνια, όλες αυτές οι πολιτικές επιλογές και αποφάσεις δεν είναι παρά τα κομμάτια του παζλ που οδηγούν αθροιστικά στην εικόνα μιας μεγάλης αγάπης για την πλήρη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Τη στιγμή που κεντρικά νοσοκομεία όπως το Σισμανόγλειο έχουν μετατραπεί για δεύτερη χρονιά μονοθεματικά σε covid Νοσοκομεία αναστέλλοντας βασικές λειτουργίες τους με ανυπολόγιστες συνέπειες σε ασθενείς άλλων νόσων, όταν έχουν ανασταλεί το 80% των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, όταν ηθικολογικά έχουν απομακρυνθεί χιλιάδες υγειονομικοί από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ απουσιάζουν οι εμβολιασμένοι συνάδελφοί τους με covid και κλείνουν νοσοκομειακά τμήματα, όταν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο απαξιώνεται για να εξυπηρετήσει το πάρκινγκ -τη στάθμευση των γονέων- για τον πειραματικό εμβολιασμό των παιδιών τους, τότε όλα τα περιστατικά που αποκλείονται από αυτές τις αποφάσεις με μαθηματική ακρίβεια θα χτυπήσουν τις πόρτες των ιδιωτικών κλινικών, για όσους/ες έχουν ταξικά τη δυνατότητα. Είναι οι ίδιες αυτές κλινικές και θεραπευτήρια που, ειδικά όσον αφορά στα παιδιά, θα αναλάβουν στο μέλλον να μεριμνήσουν με το αζημίωτο για κάθε τυχόν περιστατικό νοσηλείας και τη θεραπεία των παρενεργειών που θα προκύψουν από τα πειραματικά εμβόλια.
Σε αυτή την εξίσωση στεκόμαστε ενάντια στο αφήγημα που θέλει ως μοναδικό προσβάσιμο, δωρεάν και δημόσιο αγαθό να είναι το εμβόλιο, σαν αγιασμός της νέας ορθοδοξίας, με την υπόλοιπη ιατρική φροντίδα (δευτεροβάθμια-τριτοβάθμια) να έχει δοθεί αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Το ζήτημα πλέον είναι να μη θρηνούμε μόνο για τους θανάτους από/με covid, αλλά και για το κοινωνικό θανατικό που δεν μετριέται καθημερινά και μάς περιζώνει από παντού. Ας σταματήσει λοιπόν η εμμονή στην εμβολιορθοδοξία κι ας ανατρέψουμε από άκρη σε άκρη την καπιταλιστική εξίσωση θανάτου που μας οδηγεί στο ζόφο.
Contra Dystopia